Speaking: Amanda van Effrink #Glitziegal
19-2-19

Als we het over inspirerende vrouwen hebben, hebben we het over Amanda van Effrink. Wat waren we blij dat ze vol enthousiasme reageerde op onze uitnodiging om een interview te doen. In ‘The Duchess’ ontmoet Kim haar. Wachtende aan de bar ziet Kim haar in de verte aan komen lopen: hoge hakken, veel pailletten en een opvallende haarband. That’s her!

 

Wie ben je, maar vooral, wie is Glitziegal?Amanda van Effrink Glitziegal

Mijn naam is Amanda van Effrink en je kan mij ook kennen als #Glitziegal. Glitziegal is mijn eigen bedrijf dat nu twee jaar bestaat en waarin ik mijn creativiteit op allerlei manieren naar buiten kan brengen. Ik doe onwijs veel verschillende dingen, dat is wat het zo leuk maakt! Ik werk veel als modestylist, heb een eigen schoenencollectie gehad, ik presenteer, maak video’s en een grote passie is schilderen en illustreren. Soms word ik gevraagd om op events live te schilderen in mijn Glitziegal stijl of maak ik persoonlijke artworks voor mensen thuis aan de muur. Waar ik heel trots op ben is mijn solo expositie in Amsterdam, dat was eind 2017. Momenteel ben ik bezig met mijn eigen servies, dat is wel iets wat ik as soon as possible uit wil brengen. Ik mis in Nederland een soort van ‘sexy’ servies. Er is veel schattig servies of juist heel chique. Ik wil graag een meer funky variant ontwerpen.

Hoe is Glitziegal ontstaan?

Ik ben begonnen op de mode academie en daar was ik al mijn eigen merk onbewust aan het ontwikkelen d.m.v. outstanding outfits te dragen met veel glitters en het dragen van mijn zelfontworpen haarbandjes. Dat werd, en is nog steeds, mijn statement, mijn kenmerk. Mensen werden nieuwsgierig (op straat, uit de modewereld) en wilden meer van dat glittermeisje weten. Het gevolg daarvan was dat ik werd uitgenodigd voor mode feestjes, mode shows, grote mode lanceringen, en op deze manier kon ik naam maken in de mode branche. Ik begon te merken dat mijn stijl mensen interesseerde, dus ik besloot ik er een merk van te maken en zo ook mijn bedrijf.

Wat is de boodschap achter Glitziegal?

De diepere laag achter Glitziegal is dat je jezelf durft te zijn. Iedereen is uniek en laat die uniekheid zien! Wees niet bang voor de reacties van anderen en ga opzoek naar jouw authentieke zelf. Volg je eigen modehart. Als jij zin hebt om in een knalgele look over straat te gaan, please doe dat. Naar mijn mening zijn er heel veel vrouwen in Nederland die zichzelf niet durven te zijn en zich inhouden. Misschien omdat hun baan er niet naar is, misschien omdat ze worden tegen gehouden door onzekerheid. Maar ik ben er van overtuigd dat er bij iedereen een beetje Glitziegal schuilt. En die kant wil ik zo graag zien! En daarbij, Glitziegal staat voor positiviteit, girlpower en onafhankelijkheid.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt voornamelijk uit mijn eigen visie die ontstaat door alles wat ik ontdek gedurende mijn hele leven. Ik kijk naar straatbeeld, ik ga veel op reis, ik koop streetstyle boeken uit wereldwijde steden, ik kijk alle runwayshows en ik kijk documentaires van inspirerende personen zoals Iris Apfel en Lady Gaga. Alles wat ik zie neem ik in me op en komt onbewust tot uiting in mijn styling, kunst, IG foto’s en outfits.

Jouw stijl (opvallend, roze en glitters), zat dat er van jongs af aan al in of is dat later ontstaan?

Ik ben altijd heel vrij opgevoed, ik mocht aantrekken wat ik wilde. Mijn oma was ontwerpster en zij was 100% zichzelf wat betreft kleding. Dat was een groot voorbeeld voor mij. Ze droeg uitgesproken kleuren en prints en trok zich niets aan van andere meningen. Mijn ouders hebben die vrijheid ook, en zijn alleen maar heel erg trots op mij dat ik mijzelf durf te zijn en weet wat ik wil. Zij hebben altijd achter me gestaan.  

Amanda van Effrink Glitziegal

 

Wat vind je van vrouwen in pak? 

Als vrouw kom je erg sterk en sexy over in een pak. Het leuke aan pakken vind ik dat je het op verschillende manieren kan combineren. Je kan het heel casual dragen, formeel, maar ook als partywear en je kunt de broek en blazer los combineren. Ik vind dat iedere vrouw wel minimaal drie goede pakken in haar kast moet hebben. Zelf heb ik heel veel pakken. Glitter, panter, velvet, hoe gekker hoe beter!

 

Hoe ziet jouw ideale pak eruit?

Mijn ideale pak heeft een mega schouder, een enorme print of helemaal knalroze, een lekkere lange broek tot op de grond en een contrasterende voering. Die heb ik tot nu toe nog niet gevonden :’)

 

Komt jouw stijl alleen tot uiting in jouw kleding of is het een levensstijl?

Veel mensen vragen of ik als ik thuiskom alle glitters van me af gooi en mijn zwarte joggingspak aandoe. Tuurlijk niet! Naast dat kleding een uiting voor mij is, is mijn huis ook een hysterische roze glitter situatie. Alles is roze, overal hangen #glitziegal artworks, een soort galerij eigenlijk. Mijn stijl is zeker geen masker, het is echt wie ik ben.

Wie is jouw grootste voorbeeld?

Nicola Formichetti, de stylist van Lady Gaga, vind ik echt te gek. Hij heeft haar imago en style bedacht en zijn eigen kledinglijn ‘Nicopanda’ vind ik ook te gek. Baddie Winkle en Iris Apfel vind ik beiden ook echt bad-ass. Zij zijn 92 en 95 en hebben hun stijl met rainbowcolours en glitters altijd behouden. Ik denk dat ik Iris en Baddie als een houvast zie: iedereen wordt ouder maar stijl blijft voor altijd.

Wat vind je een minder leuke kant van de fashion industrie? 

Wat ik persoonlijk als een beperking ervaar, is dat ik altijd te weinig tijd heb. De fashionindustrie gaat snel, als je iets wil moet je het direct aanpakken. En ik vind copy-cats verschrikkelijk, maar daar ontkom je niet aan..

Wat heb je in de afgelopen jaren meegemaakt wat je 5 jaar terug nooit had gedacht mee te gaan maken?

Afgelopen zomer mocht ik voor Amsterdam Open Air mijn eigen Glitziegal show doen. Samen met het team van Open Air en een vriend hebben we de merchandise bedacht en de collectie gingen we shooten in LA. Op het festival mocht ik  de collectie (t-shirts, hoodies, topjes) showen en daarbij de modellen helemaal Glitziegal maken. De vijftien modellen had ik helemaal unicorn/rainbow/over-de-top gestyled en in een parade gingen we over het festival. Ik vond het heel tof dat ik dit vanuit mijn eigen naam op zo een groot event mocht doen. Iedereen op het festival werd er zo blij van. Dat inspireerde mij ook weer om te werken aan een eigen collectie. Ik wil zóveel dingen! Een kledinglabel opzetten is ontzettend veel werk, dus dat is er momenteel nog niet van gekomen.

Wat is jouw goal voor de toekomst?

Glitziegal international, mijn expositie over de hele wereld. Het liefste zou ik willen verhuizen naar New York of LA en dan daar mijn eigen atelier hebben en mijn eigen brand nog meer uitbreiden. Tot voor kort werkte ik nog bij Fashionchick en zat ik alleen in de avonduren aan Glitziegal. Nu heb ik genoeg tijd om mijn eigen merk uit te breiden. Dream big!

© 2018 - 2021 SUITED. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel